Iwan Dybicz -rosyjski dowódca, który padł ofiarą cholery źródło: domena publiczna |
Stan pandemii nie jest niczym nowym. W przeszłości
zarazy o wielkiej skali wybuchały znacznie częściej i zbierały większe żniwo.
Wynikało to z wielu przyczyn – ludność była gorzej odżywiona, opieka medyczna
stała na niższym poziomie, warunki sanitarne pozostawały wiele do życzenia. Ten
ostatni czynnik miał olbrzymie znaczenie podczas rozprzestrzeniania się
cholery. Dziś choroba ta kojarzy się głównie z krajami Trzeciego Świata, ale był
czas, kiedy siała spustoszenie w Europie. Jej pandemia wybuchła prawie w tym
samym czasie co powstanie listopadowe.
Cholera – choroba w brudnej wodzie
Cholera powodowana jest przez bakterie przecinkowca
cholery. Nazwa pochodzi od kształtu tego drobnoustroju. Jest to choroba zakaźna
przewodu pokarmowego, która objawia się wodnistą, intensywną biegunką oraz
wymiotami. Skutkuje to skrajnym odwodnieniem, a w rezultacie osłabieniem
organizmu. Pojawia się zmarszczenie skóry i wyostrzenie rysów twarzy, a także
bóle mięśni. Oprócz tego charakterystycznym objawem jest tak zwany „vox
cholerica”, czyli chorobowa zmiana barwy głosu. Nieleczona cholera może
oznaczać śmierć. Według niektórych danych umieralność w takich przypadkach
miałaby wynosić między 30, a 50% zarażonych.
Przenoszenie bakterii ją wywołujących odbywa się poprzez wodę
zanieczyszczoną ludzkimi odchodami,
którą spożyła osoba zarażona. Do zachorowania może też dojść przez kontakt z
brudną żywnością. W związku z tym główną przyczyną zakażeń jest niski poziom
standardów sanitarnych. Nie może więc dziwić, że na przestrzeni wieków cholera
pustoszyła szczególnie gęsto zaludnione obszary, gdzie woda pitna była
regularnie zanieczyszczana ściekami, a odchody ludzkie często wręcz płynęły
ulicami.
Zmiana wyglądu ofiary cholery źródło: domena publiczna |
Epidemia w latach 1830-1838
Przez wieki cholera szerzyła się w Indiach,
szczególnie w dolinie i delcie Gangesu. Jednak w XIX wieku zaczęła się
stopniowo rozszerzać, by w 1830 r. dotrzeć na teren Europy. Trzeba przy tym
pamiętać, że w tamtym czasie nasz kontynent znajdował się w trakcie znaczącego
wzrostu liczby ludności, spowodowanego przemianami gospodarczymi i społecznymi.
Wzrastała liczba ludności miast i gęstość zaludnienia, a jednocześnie poziom
standardów sanitarnych pozostawiał wiele do życzenia. Rosnące miasta nie
tworzyły nowoczesnych systemów kanalizacyjnych. Nieczystości spływały w
ulicznych rynsztokach. Stan wody pitnej
pozostawiał zatem wiele do życzenia, a o zanieczyszczenie jej odchodami
było nader łatwo. Niski był również poziom higieny osobistej. Dopiero w latach
czterdziestych tego wieku niemiecko-węgierski lekarz Ignaz Semmelweis, na
przykładzie gorączki połogowej, udowodnił znaczenie mycia rąk i ogólnej higieny
w walce z chorobami, ale jego odkrycia zostały masowo skrytykowane przez
środowisko ówczesnych lekarzy. Zresztą ogólnie wiedza medyczna w tamtych
czasach pozostawiała wiele do życzenia. Przyczyna cholery została rozpoznana
dopiero w 1883 roku dzięki badaniom Roberta Kocha – wcześniej lekarze działali
w tej sprawie po omacku. Jak pisał w listopadzie 1830 roku obserwujący chorobę
Michał Kaczkowski „Bliższa przyczyna cholery nie jest jeszcze dotąd poznana.
(…) Wszakże zważając bieg jej szybki, główniejsze symptomata, rozbiór ciał
anatomiczny (…) zdaje się, iż zależy na pewnym stanie zapalnym błony wewnętrznej
żołądka i kiszek ze szczególniejszą drażliwością całego systematu nerwowego,
mianowicie zaś nerwów z kolumny pacierzowej wychodzących”. Autor zalecał jako
środek leczenia opium. Z kolei w przygotowanej przez działającą w Królestwie
Polskim rządową Radę Lekarską „Wiadomości o cholerze” z 1831 roku czytamy, że
„nie można (…) przyjąć, iż główną przyczyną choroby jest zapalenie kiszek (…)
równie nie jest chorobą czysto nerwową.(…) Zdaje się bardziej do prawdy
podobne, iż chorobliwa zmiana krwi stanowi istotę tey choroby”. Do cenniejszych
obserwacji autorów obydwu źródeł należy dostrzeżenie zależności między
wilgocią, a rozwojem choroby, gdyż bakterie za nią odpowiedzialną wolą
środowisko chłodne i mokre. Ale ogólnie rzecz ujmując ówcześni lekarze nie
mieli pojęcia, jaka przyczyna powoduje zachorowanie i w konsekwencji śmierć
wielu zarażonych. Tymczasem problem stawał się palący. W 1830 roku epidemia
pojawiła się w Rosji i szybko została przeniesiona na ziemie polskie przez
armię carską tłumiącą powstanie listopadowe. Okoliczności do szerzenia się
cholery w warunkach przemarszów wojsk okazały się wyjątkowo korzystne.
Standardy higieny w ówczesnych wojskach, zwłaszcza w marszu, były niskie.
Choroby, których przyczyną rozszerzania się są niskie standardy sanitarne,
rozwijały się więc w zastraszającym tempie. Ten sam fakt był przyczyną wysokiej
umieralności żołnierzy po obu stronach w trakcie oblężeń fortec. Tym bardziej,
że w trakcie tego rodzaju działań armie nie maszerowały, a więc wszystkie
nieczystości i odchody znajdowały się w obozie. W okresie powstania
listopadowego dla polskich wojsk cholera okazała się niechcianym sojusznikiem.
Wiosną 1831 roku choroba szybko się rozprzestrzeniała wśród carskich żołnierzy
i osłabiała gotowość bojową rosyjskiej armii. Dokładnie w tym okresie siły
powstańcze osiągały największe sukcesy. Nie da się stwierdzić prostej
zależności pomiędzy cholerą, a rosyjskimi porażkami, zwłaszcza, że były one w
pierwszej kolejności owocem błędów wodza Rosjan – Iwana Dybicza – oraz polskiej
ofensywy. Niemniej na pewno był to czynnik sprzyjający Polakom. Cholera
szerzyła się nadal i wkrótce pojawiła się też po polskiej stronie. W czerwcu,
po majowym zwycięstwie pod Ostrołęką, zmarł na nią Dybicz, a choroba zbierała
żniwo w Królestwie Polskim, Galicji i w Wielkopolsce. Z biegiem lat przesuwała
się na zachód, powodując śmierć tysięcy osób. Szczególnie dotkliwa okazała się
na terenie Niemiec. Wśród ofiar zarazy znaleźli się wybitny teoretyk wojny Carl
von Clausewitz i filozof Georg Hegel. Na ziemiach polskich najwięcej zmarłych
zanotowano w zaborze austriackim, który był zresztą najuboższy, co z pewnością
sprzyjało rozwojowi choroby. W Galicji miało umrzeć nawet 100 tysięcy osób, w
Królestwie 50 tysięcy. Liczne ofiary zanotowano w Wielkopolsce i na Pomorzu, a
zwłaszcza w Gdańsku. Przy czym trzeba brać pod uwagę, że zebrane wówczas dane
nie były całkowicie dokładne. Dotyczy to zwłaszcza Królestwa Polskiego i Rosji,
gdzie słabość administracji była dotkliwa także w tym zakresie (tym bardziej wobec
trwającej wojny). Dla przykładu oficjalne dane dla Królestwa Polskiego nie
przekraczają kilkunastu tysięcy zmarłych. Pandemia z różnym natężeniem trwała
do 1838 roku. Prawie do końca XIX wieku zdarzały się kolejne nawroty choroby,
niekiedy o dużej liczbie ofiar. Poważne rozmiary miała epidemia z połowy XIX
wieku, której dodatkowo sprzyjało niedożywienie ludności w okresie zarazy
ziemniaczanej. Prawdopodobnie w jej wyniku zmarł w Stambule Adam Mickiewicz (26
listopada 1855), choć podejrzewa się też inne przyczyny śmierci poety.
Niewykluczone jest nawet otrucie.
Cholera pokonana?
Ostatnia duża epidemia cholery przetoczyła się przez
Europę w latach dziewięćdziesiątych XIX wieku. Potem, dzięki podniesieniu się
standardów higieniczno-sanitarnych, odkrycia przez Kocha przyczyn choroby i
rozwojowi medycyny, cholera została trwale wyparta z Europy i innych państw
wysoko rozwiniętych. Jednak dane Światowej Organizacji Zdrowia nie pozostawiają
złudzeń. Cholera dalej jest groźna, co roku zabijając wielu ludzi – głównie na
najuboższych obszarach Azji i Afryki – a więc tam, gdzie trudno o utrzymanie
odpowiedniego poziomu standardów sanitarnych. W Polsce choroba ta może się
wydawać abstrakcyjna i odległa, ale jeszcze niecałe 200 lat temu zebrała na
naszych ziemiach straszliwe żniwo.
Bakterie cholery źródło: domena publiczna |
Autor: Michał Górawski
Bibliografia:
1.
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-zakazne,cholera--choroba----przyczyny--objawy--leczenie-i-profilaktyka,artykul,1579541.html
[dostęp: 20 kwietnia 2020 r.]
2.
https://www.granicenauki.pl/historia-mycia-rak-czyli-trudne-narodziny-antyseptyki-151490
[dostęp: 20 kwietnia 2020 r.]
3.
https://zdrowie.radiozet.pl/Choroby/Choroby-zakazne/Cholera-nadal-grozna.-Jak-i-gdzie-mozna-sie-zarazic
[dostęp: 21 kwietnia 2020 r.]
4.
https://wielkahistoria.pl/epidemie-cholery-w-xix-wiecznej-polsce-zapomniana-choroba-zabila-setki-tysiecy-ludzi/
[dostęp: 21 kwietnia 2020 r.]
5.
https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/;3940563
[dostęp: 21 kwietnia 2020 r.]
6.
Kontny P. Cholera w Królestwie Polskiem w 1837-38 r. Lwów, 1935 r.
7.
Wiadomość
o cholerze podana przez Radę Ogólną Lekarską Królestwa, Warszawa,
1831 r.
8.
Kaczkowski M. O poznawaniu, sposobach zapobieżenia i leczeniu choroby cholera morbus
zwanej, Warszawa, 1830 r.
9.
Palmirski W. O cholerze i walce z nią. Wykład popularny, Warszawa, 1905
10.
Chwalba A. Historia powszechna. Wiek XIX, Warszawa, 2009
Witan.
OdpowiedzUsuńI pewnie dlatego często przeklinamy: Cholera jasna! Idź w cholerę, etc...
Pozdrawiam.
Michał